• Plodobranie 2023 - 27. 11. 2023

            4. 12. 2023

            Plodobranie 2023

            Je názov akcie, ktorá bola poslednou a veľmi dôležitou úlohou k ukončeniu projektu SADovo.

            Počas tohto dňa, 27.11.2023, vybraní žiaci VI.A a VIII.A triedy plnili dve úlohy:

            1. Výsadba ovocných stromov a kríkov – vysadili sme 4 jablone, 1 hrušku, 1 čerešňu a 4 ovocné kríky. Žiaci sa naučili správny postup výsadby drevín od výkopu jamy, upevnenia pomocného kolíka, podsypania kompostu, zastrihávania korienkov, správneho zasypávanie jamy a vytváranie ochranného valu, mulčovania, upevnenie kmeňa stromu a nainštalovania ochranného pletiva. Pri plnení tejto úlohy žiaci pozorne počúvali výklad šikovných ovocinárov a podľa ich pokynov pracovali. Veľmi nám pomáhal aj náš ujo školník.

            2. Vytvorenie aktivít pre mladších spolužiakov zameraných na poznávanie ovocných drevín – žiaci z III.A a IV.A triedy hravou formou plnili logické aj športové úlohy. Spoznávali najznámejšie odrody jabloní a hrušiek nášho regiónu. Ochutnávali jabĺčka aj 100 % jablkovú šťavu.

            Všetci budeme dúfať, že nám stromčeky a kríky počas zimy nevymrznú. Budeme sa veľmi tešiť, keď nám na jar začnú pekne pučať.

        • 21. 11. 2023 - Pasovanie prvákov do "cechu školského"
          • 21. 11. 2023 - Pasovanie prvákov do "cechu školského"

            22. 11. 2023

            V utorok 21. novembra sme boli svedkami výnimočnej udalosti – pasovania žiakov 1. ročníka do „cechu školského“. Pre prvákov boli pripravené zaujímavé úlohy, s ktorými si hravo poradili. Po zložení „Sľubu prváka“, kde sa všetci zaviazali zodpovedne plniť svoje povinnosti, prváci dostali Pasovací dekrét a malý darček. Prváčikom prajeme veľa šťastia na ceste za poznaním a dúfame, že im na dnešný deň zostanú pekné spomienky.

            Za pomoc ďakujeme všetkým, ktorí nám pomohli pri organizácii tohto milého podujatia, najmä však ZRŠ, vďaka ktorému sme mohli deti potešiť malou pozornosťou, členom Školskej rady a ôsmakom, ktorí svoje úlohy zvládli na výbornú.

          • 15. 11. 2023 - Hovorme o jedle

            16. 11. 2023

            Stredná odborná škola obchodu a služieb v Galante zorganizovala 15.11.2023 veľmi zaujímavú akciu – Hovorme jedle. Niektorí žiaci ôsmeho a deviateho ročníka tu spoznali význam „ super potravín ˮ pre človeka. Z týchto významných surovín aj pripravovali veľmi zaujímavé jedlá – cviklové placky, cviklový koláč, cesnakovú a zelerovú nátierku, bryndzový dip a pagáče z hokkaido tekvice.

          • 10. 11. 2023 - Bibliotéka a BIB 2023 - exkurzia

            16. 11. 2023

            V piatok 10.11.2023 sme sa so žiakmi druhého stupňa zúčastnili knižného veľtrhu Bibliotéka na výstavisku Incheba. Žiaci mali možnosť zoznámiť sa s rôznymi vydavateľstvami a ich knižnou ponukou. Po výstave sme sa presunuli do Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiany, kde sme si so sprievodcom poprezerali krásne práce na výstave BIB - Bienále ilustrácií detských kníh.

            Ďakujeme organizátorom za kvalitné, profesionálne zorganizované akcie, naozaj sme si ich užili.

          • Halloweensky piatok 27. 10. 2023

            16. 11. 2023

            Pred jesennými prázdninami sme si 27. 10. všetci na našej škole počas vyučovania i v ŠKD užili Halloweensky piatok. Ďakujeme všetkým strašidlám a strašidielkam za úžasný zážitok, boli ste skvelí! Nechýbala ani súťaž o NAJ masku a verte, že vyberať bolo extra ťažké. Sladkú odmenu si zaslúžili úplne všetci.

            Trick or treat!

          • Zrekonštruovaná knižnica

            24. 10. 2023

            Pri príležitosti medzinárodného dňa školských knižníc, ktorý sa od roku 1999 slávi po celom svete štvrtý októbrový pondelok, vás takto virtuálne vezmeme do našej krásnej zrekonštruovanej knižnice. Knižnica bola rekonštruovaná v minulom školskom roku 2022/2023. Vďaka za podporu patrí združeniu rodičov za zakúpenie tulivakov, koberca a nových knižiek, pánovi školníkovi Norbimu a pani učiteľke Žilinskej za kreatívne dotvorenie nášho krásneho priestoru a všetkým rodičom, ktorí sa zapojili do minuloročnej akcie “Daruj knihu školskej knižnici” a každému, kto priložil aspoň troškou ruku k dielu. 📚❤️📖

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry - 17. 10. 2023

            5. 12. 2023

            Dňa 17.10. 2023 na našej škole prebehlo školské kolo 16. ročníka olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Zúčastnilo sa ho šesť žiačok 8. a 9. ročníka. Olympiáda mala tri časti – písomnú časť, ktorá prebehla formou online testu, druhú časť - transformáciu textu a ústnu časť, v ktorej žiačky predviedli svoje rečnícke schopnosti. Žiačky sa poctivo popasovali so všetkými úlohami, preukázali svoje schopnosti, zručnosti a vedomosti. Súťažiaci mohli získať maximálny počet bodov 55, úspešnými riešiteľmi sa stali žiaci, ktorí v olympiáde získali minimálne 40 bodov. Tri najúspešnejšie riešiteľky získali diplomy a sladkú odmenu. Dievčatám srdečne blahoželáme!

          • Európsky deň jazykov v 4.A

            20. 10. 2023

            Žiaci 4. ročníka oslávili 27. 9. 2023 Európsky deň jazykov. Počas celého vyučovania sa dozvedali nové informácie o štátoch Európy prostredníctvom kvízu, informácii z encyklopédie, o polohe na mape, susedných štátoch, meny, hlavných mestách a vyskúšali si pozdraviť sa “Ahoj” v 24 európskych jazykoch.

            Žiaci vyhotovili obrovský plagát s vlajkami európskych štátov s ich názvami a pozdravom v jazyku príslušnej krajiny. Týmto dňom si spríjemnili týždeň a získali množstvo užitočných vedomostí.

          • Bútľavá vŕba

            19. 10. 2023

            V rámci grantového kola Skvelá jar so Stromom života 2023 bol našim stromákom schválený projekt s názvom Bútľavá vŕba.

            Cieľom projektu bolo vytvoriť imitáciu živého stromu – vŕby, ktorá navodí na centrálnej chodbe školy atmosféru prírodného prostredia. Skonštruovaním vŕbového stromu sme sa snažili vytvoriť miesto, ktoré bude kreovať priateľské a partnerské vzťahy medzi žiakmi a učiteľmi ako aj žiakmi navzájom.

            Ďakujem všetkým, ktorí nám pomáhali pri tvorbe kmeňa, koruny aj listov vŕby.

            Dúfame, že sa nám podarilo vytvoriť miesto, kde si deti môžu vyliať dušu – a bútľavá vŕba sa im bude snažiť pomôcť a uľaviť na duši – zranený vtáčik s narazeným zobáčikom má v sebe dutinu, kde sa deti môžu písomne vysťažovať so svojimi dôvernosťami, tajomstvami.

          • 🧀🍈🍎 🍒 Svetový deň zdravej výživy 16.október 🫑🥑🥕🧅 🥛

            18. 10. 2023

            Svetový deň zdravej výživy zdôrazňuje potrebu zdravého stravovania sa. Pretože, výživa je významný faktor životného štýlu, ktorý ovplyvňuje zdravie. Poskytuje nielen krytie základných potrieb energie a jednotlivých živín potrebných pre život, ale je spojená s emóciami, často aj s pocitom uspokojenia. Výživa sa spoločne s fyzickou aktivitou a genetickou dispozíciou podieľa na výslednom výživovom stave jedinca.

            Žiaci 1.stupňa si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami, ktoré ai pre ne pripravili triedne pani učiteľky.

            🍇 V 1.A si hneď ráno každý pripravil čelenku so zeleninou alebo ovocím, povedali si prečo chceme byť zdraví a ako si zabezpečíme správny vývin. Prváci si spravili aj malé pohostenie s nátierkami, zeleninou a ovocím, ktoré si pripravili doma s rodičmi.

            🍅 V 2.A žiaci pripravili zdravé pochutiny nie len pre seba, ale aj pre vzácnu návštevu z televízie RTV KREA. Pochutnali si všetci. Reportáž z našej ZŠ si môžete pozrieť už v najbližších dňoch.

            🍐 V 3.A si žiaci s pani učiteľkou a pani asistentkou pripravili ochutnávku nátierok, ovocia, zeleniny, orechov, džúsov, na prírodovede sa učili o zdravej výžive a na informatike robili v grafickom editore potravinovú pyramídu.

            🫛 V 4.A začali deň diskusiou spojenú s prezentáciou o zdravom tele, pohybe a vyváženej strave. Pokračovali prípravou ochutnávky nátierok, ovocia, zeleniny a zdravých nápojov, ktoré si aj esteticky naaranžovali. Ochutnávka trvala počas celého vyučovania. V rámci slovenského jazyka tvorili žiaci jedálne lístky a odporúčania pre dieťa s nadváhou a pre dieťa, ktoré pravidelne športuje. Na matematike vyfarbovali v štvorcovej sieti podľa zadaných súradníc. Popri vyfarbovaní si žiaci spomínali aj na piesne, ktoré poznajú o ovocí a zelenine. Na čítaní tvorili rýmy k pojmom o zdraví. Na hodine informatiky vytvárali v grafickom programe potravinovú pyramídu.

            Spravili sme si krásny zdravý deň.

            Ďakujeme rodičom za spoluprácu.

          • 🍎 SadOVO 🍏

            18. 10. 2023

            Projekt SadOVO sa zameriava na staré a krajové odrody jabloní a hrušiek. Cieľom je v spolupráci s odborníkmi vysádzať ovocné vysokokmenné sady v areáloch základných a stredných škôl. Žiaci s učiteľmi sa tak môžu podieľať na záchrane vzácnych odrôd a vysadené stromy môžu využívať aj pri výučbe rôznych predmetov. Projekt koordinuje Živica. Vybraní žiaci zo zapojených škôl sa zúčastnia jesenného trojdňového vzdelávacieho kurzu, ako aj samotnej výsadby drevín. Dôležitou súčasťou je aj mapovanie odrôd v okolí škôl.

            Naše dve žiačky, Emma Hamarová a Lenka Šišáková , v dňoch 9.10.-12.10.2023 navštívili Zaježovú. Vzdelávacie centrum Zaježová je gazdovská usadlosť premenená na umelecko-ekologickú stavbu. Stretli sa tu s veľmi zaujímavými lektormi Aďkou, Ondrom, Ferim a deťmi z Košíc, Svidníka, Sniny, Trstenej, Prievidze, Rakovíc, Kapušian a Galanty. Spolu sa naučili spoznávať niektoré odrody jabloní a hrušiek, správny postup pri výsadbe ovocných kríkov a stromov, muštovanie ovocia. Zistili, že aj so zeleniny a ovocia sa dá pripraviť chutné jedlo. Ochutnali rozličné bylinkové čaje. Pripravili zaujímavé úlohy pre žiakov zo Zaježovskej školy. Už teraz sa tešia, ako zorganizujú Plodobranie na našej škole spojené s výsadbou 10 ovocných drevín.   

          • 🚗🚦Dopravná výchova u tretiakov🚴🛴

            16. 10. 2023

            Dopravná výchova je povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Jej úlohou je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke – ako chodcov alebo cyklistov v súlade s etickými princípmi – pričom je potrebné mať na zreteli aj aspekt výchovy budúcich vodičov motorových vozidiel. Dopravná výchova býva deťom najlepšie priblížená formou hier, aktivít a praktických činností. Získajú tak prehľad o tom, aké možné nebezpečenstvo na nich číha v cestnej doprave, ako sa ho vyvarovať a zabezpečiť tak svoju bezpečnosť.

            Na hodinách vlastivedy a pracovného vyučovania sa preto naši tretiaci oboznámili s rôznymi druhmi dopravy, s dopravnými značkami a pravidlami cestnej premávky. Vyrábali rôzne druhy dopravných prostriedkov, na vychádzke si v praxi vyskúšali pravidlá, ktorými sa musia riadiť chodci, všímali si dopravné značky a pozorovali ako dopravné značky vplývajú na bezpečnosť cestnej premávky. Nakoniec svoje vedomosti a zručnosti upevnili na dopravnom ihrisku.

          • Svetový deň zdravej výživy aj v našej škole

            14. 10. 2023

            Milé deti, vážení rodičia, dňa 16. októbra v pondelok organizujeme na 1.stupni našej ZŠ Deň zdravej výživy. Urobte si v nedeľu pekné popoludnie a pripravte si s rodinou zdravé pochutiny a prineste ochutnať svojim spolužiakom. Zdravé jedlo=chutné jedlo! V triedach sa naučíte opäť niečo nové o našom vzácnom zdraví, zdravých potravinách a množstvo iných zaujímavostí nie len o jedle. Tešíme sa na príjemný zdravý začiatok týždňa.